Victimele “revoluţiei Twitter”, comemorate la Cluj

Alături de românii din alte 27 de oraşe din România, clujenii au ieşit în stradă pentru a cinsti memoria basarabenilor care s-au jertfit pentru libertate în urmă cu un an.

Acţiunea comemorativă s-a desfăşurat simultan, începând cu ora 20.00, în 28 de oraşe din România şi alte cinci din Republica Moldova. Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost dedicat în totalitate celor patru tineri basarabeni ucişi în bătaie de miliţia din Moldova şi câtorva sute de tineri torturaţi în comisariatele din capitala moldavă pentru că au refuzat “libertatea lui Voronin”.

“La un an de la evenimentele de protest din Chişinău, cunoscute drept «revoluţia Twitter», pe străzile capitalei, dar şi ale altor localităţi din Moldova se simte “libertatea””, consideră George Simion, liderul Grupului de Acţiune “Noii Golani”. Tânărul a participat în acest an la evenimentele dedicate Unirii Basarabiei cu România, chiar în capitala Moldovei, şi susţine că a trăit pe viu schimbarea prin care trec “fraţii de peste Prut”. Ca să marcheze evenimentul decisiv care a dus la schimbarea de mentalitate în Moldova, survenită fulgerător pe 7 aprilie 2009, grupul “Noii Golani” a organizat ieri o acţiune de comemorare în 33 de oraşe, 28 din România, respectiv cinci din Basarabia.

Astfel, la Cluj, începând ora 20.00, în jur de 20 de tineri, majoritatea clujeni, dar şi basarabeni rămaşi la Cluj în vacanţa de Paşti, au aprins lumânări şi au ţinut un minut de reculegere în faţa Catedralei Mitropolitane din Piaţa Avram Iancu. Participanţii la comemorare au fost aproape de cei 30.000 de tineri basarabeni care acum un an strigau “Jos Comunismul!” în faţa clădirii Guvernului Republicii Moldova, de cei snopiţi în bătaie de poliţiştii subordonaţi lui Voronin, dar şi de familiile celor patru victime ale regimului – Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţibuleac şi Maxim Canişev, ucişi. Ei au fost găsiţi în zilele care au urmat protestelor de stradă din Moldova şi, potrivit expertizelor efectuate de specialişti străini, au murit în urma bătăilor la care au fost supuşi.

“Este un moment scurt de comemorare a celor patru victime ale poliţiştilor moldoveni, dar şi a sutelor de tineri bătuţi. Vrem să arătăm că nu suntem indiferenţi faţă de ce s-a întâmplat la Chişinău şi aşteptăm în continuare un răspuns din partea anchetatorilor care investighează decesele. Vrem ca vinovaţii să fie traşi la răspundere”, a declarat Elena Biciuc, participantă la comemorarea de ieri şi membră a Grupului de Iniţiativă Basarabeană (GIB) Cluj. Pentru ea, dar şi pentru ceilalţi basarabeni, ziua de “7 aprilie 2009” reprezintă un moment marcant în alegerea traseului pe care-l urmează acum Republica Moldova, respectiv integrarea în Uniunea Europeană. “A fost un moment de cotitură, în care dorinţa de libertate şi de o Moldovă democratică, europeană, şi-a spus cuvântul. «7 aprilie» a fost ziua «Nu Comunismului!»”, a subliniat tânăra.

Pe 7 aprilie 2009 tinerii basarabeni din Cluj au ieşit în stradă într-o acţiune de susţinere a protestatarilor de peste Prut, mitingurile de solidaritate fiind continuate mai multe săptămâni. Ieri, la Chişinău a fost organizat un şir de evenimente dedicate manifestărilor de acum un an, iar Valeriu Boboc, unul dintre “martirii” tinerilor basarabeni, a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova.

Pentru libertate

în următoarea zi după anunţarea rezultatelor alegerilor pentru desemnarea preşedintelui Republicii Moldova, desfăşurate în 5 aprilie 2009, în jur de 30.000 de tineri au manifestat paşnic în centrul Chişinăului declarând “doliu naţional” şi cerând renumărarea voturilor.

Ulterior, în 7 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitala Moldovei s-au strâns câteva mii de manifestanţi protestele degenerând în violenţe. în noaptea de 7/8 aprilie, sute de tineri au fost bătuţi şi reţinuţi de poliţişti. în luna iulie 2009 au fost organizate alegeri anticipate, iar fosta opoziţie Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la guvernare.

Autor: Denis BARABAŞ
Sursa: Ziua de Cluj

Poze Adevărul de Cluj:

Vedeti aici si o emisiune a realitatea Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: