Aceştia sunt „noii golani”

Un grup de tineri studenti romani si basarabeni, autointitulati ironic “noii golani”, si-a propus sa le dea o lectie politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului. Grupul s-a format la Bucuresti, in urma cu patru ani, si de atunci a organizat mai multe campanii. “Salvati Rosia Montana”, “Mars impotriva actualei clase politice”, “Libertate pentru basarabeni”, si “Basarabia, pamant romanesc” sunt cateva dintre actiunile initiate si desfasurate an de an de grupul de actiune “noii golani”. Pe 27 martie, odata cu sarbatorirea a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, tinerii studenti planuiesc o actiune de anvergura la Chisinau. La actiune sunt asteptati mii de romani, dar si basarabeni.

De ce “noii golani”?
In 2006, un grup de tineri studenti la mai multe facultati din Bucuresti, prieteni, nu mai mari de 22 de ani, s-au gandit sa faca ceva concret pentru Romania. Si-au propus sa continue ceea ce un grup de manifestanti au incercat sa faca in 1990: sa lupte impotriva neocomunismului. Motivatia de a lupta pentru recunoasterea Basarabiei ca pamant romanesc le-a fost data atunci cand, in 2006, din ordinul comunistilor, denumirea unui liceu romano-francez din Chisinau a fost schimbata in liceul moldo-francez. “Golanii, asa cum i-a numit Ion Iliescu incercand sa ii discrediteze, au fost cei care in primavara-vara lui ’90 au realizat ca soarta Romaniei a fost confiscata de un grup decis sa duca tara pe drumul neocomunismului si au iesit in strada pentru a lupta impotriva acestui fapt. Aceia erau golanii, noi suntem noii golani, urmasii lor. De aici denumirea”, a declarat Catalin Gheorghe, unul dintre studenti. Sub aceasta titulatura sunt aproximativ 50 de membri activi din Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Chisinau. La acestia se adauga alti cativa sustinatori si simpatizanti din intreaga tara. La Iasi, numarul acestora este de 20. “Simpatizantii se implica cand e vorba de campanii si ne ajuta foarte mult, pentru a fi vizibili si cunoscuti si pentru a arata ca existam, ca ne pasa de Romania si de soarta ei”, a mai declarat Catalin Gheorghe. Poarta tricouri inscriptionate, impart pliante cu diferitele actiuni, lipesc afise, fac graffiti, astfel incat portalul http://www.romanism.net sa fie cat mai vizibil.

Lozinci pe toti peretii
Una dintre campaniile de anvergura ale grupului de actiune “noii golani” este fara indoiala “Basarabia-pamant romanesc”, care se desfasoara continuu, de patru ani incoace. “Motivul pentru care am gandit o astfel de campanie e simplu. Fiecare a intalnit in scoala sau facultate un coleg din Republica Moldova. Cu totii stim istoria si ceea ce s-a intamplat cu basarabenii. Prin urmare, am zis sa facem ceva pentru ei, ca si acolo doar tot romani sunt”, a mai adaugat Gheorghe. Pe langa traditionalele afise, indemnul adresat romanilor si basarabenilor pentru a veni la Chisinau pe 27 martie este facut intr-un mod inedit. De exemplu, paralel cu granita, pe drumul Iasi – Vaslui – Barlad, sustinatorii “noilor golani” s-au gandit sa vopseasca, cu litere mari, peretii refugiilor din statii, folosite pe vreamea lui Ceausescu de navetisti, si care acum sunt in paragina. Din masini, trecatorii pot vedea vopsite lozinci precum: “Si prin tacere suntem vinovati”, “Fratii in veci vor fi frati”, http://www.romanism.net, “Curge Prutul intre tari romane”, “Trei culori si-o singura vorbire”, “Basarabia, pamant romanesc”. Cu costuri minime, aceasta este o modalitate foarte buna prin care “noii golani” isi fac campaniile cunoscute.
Tinerii basarabeni care studiaza in Iasi spun ca pe 27 martie, se vor intalni la Chisinau cu sute de sustinatori ai cauzelor “noilor golani”. “Eu activez in grup de anul trecut. Nu pot sa zic ca prin aceasta campanie s-a schimbat viziunea romanilor sau a basarabenilor. Numai ca sunt multi care cred in ideile pe care le promovam si daca vreodata vor sa ni se alature, sa stie ca existam. Noi practic militam pentru o unire spirituala a Basarabiei cu Romania, pentru recunoasterea adevarului istoric si nu pentru o unire teritoriala”, a declarat Igor Rotaru, student din Republica Moldova, la Facultatea de Drept din Iasi. Tot pentru sustinerea cauzei romanilor din Basarabia au fost organizate mai multe concerte.

Cum s-a petrecut Unirea
Intrarea Romaniei in primul razboi mondial, in vara anului 1916, alaturi de Antanta a avut drept scop realizarea deplinei unitati nationale, prin unirea cu Vechiul Regat a Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei. Prima care s-a unit a fost Basarbia, urmata de unirea Bucovinei, la 15 noiembrie 1918 si a Transilvaniei, la 1 decembrie, acelasi an. La 25 septembrie 1917, la Chisinau s-a constituit Sfatul }arii, care avea valoarea unui Parlament si care cuprindea reprezentanti ai tuturor unitatilor admnistrative, in total 138 de membri. Odata instaurat, Sfatul }arii a intrat in activitate. La 15 decembrie 1917 a fost proclamata Republica democrata moldoveneasca, iar la 2 martie 1918 o delegatie s-a intalnit la Iasi cu prim ministrul Romaniei pentru a stabili cadrul de desfasurare a evenimentelor premergatoare Unirii. La sfarsitul lui martie, pe 27, a avut loc Adunarea Sfatului }arii. In sala au fost prezenti membri ai cabinetului Republicii Moldovenesti, prim ministrul roman, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand, fauritorul Romaniei Mari. In urma rezultatului la vot s-a declarat unirea Basarabiei cu Romania. Ziarul „Tribuna” din 30 martie 1918 publica motiunea Unirii, precum si telegrama transmisa regelui Ferdinand, prin care se anunta unirea.

Capitala la Iasi
Iasul – capitala a Unirii. Istoricii sustin cu tarie acest lucru. „Si acesta pentru ca monarhia, guvernul, parlamentul, dar si capitala erau la Iasi. Regele Ferdinand locuia in actualul Muzeu al Unirii. Iasul era legat de Basarabia si de aceea are o obligatie mai mare fata de romanii de peste Prut”, a declarat Gheorghe Iacob, profesor la Facultatea de Istorie. Mai mult, Iacob sustine ca in capitala Moldovei ar trebui sa aiba loc o intalnire intre guvernele celor doua tari. “Cred ca ar fi normal ca la Iasi sa aiba loc o intalnire a celor doua guverne de la Bucuresti si Chisinau, unde sa se discute problemele actuale ale relatiilor dintre Romania si Republica Moldova”, a declarat istoricul.

Ce se va intampla pe 27 martie

„Noii golani” au inchiriat un autocar cu plecare vineri seara, pe 26 martie, din Bucuresti. Vor fi in jur de 50 de persoane. Un alt autocar va pleca din Ploiesti cu alti 50 de sustinatori ai campaniei « Basarabia, pamant romanesc » Vor ajunge sambata dimineata la Chisinau si vor lua parte la sarbatoare. Din Iasi vor pleca cu siguranta 20 de persoane, desi se asteapta ca numarul acestora sa fie mult mai mare. Elevii si studentii basarabeni care invata la Iasi sunt in jur de 3.000. Sustinatorii zilei de 27 martie ca zi in care Basarabia s-a unit la Romania sunt asteptati la Chisinau, incepand cu ora 14:00 in fata Academiei de Stiinte a Moldovei. Sarbatoarea va avea loc sub forma unui drum, pornit din fata Academiei, continuat pe Stefan cel Mare, cu diferite actiuni precum hora unirii. Drumul va fi incheiat la cladirea Sfatului }arii, prin rememorarea propriu-zisa a votarii reintregirii.

Alte campanii ale „golanilor”:

  • A fost facut un CD cu muzica hip-hop, iar versurile aveau un puternic mesaj patriotic. Din vanzarea lui s-au strans aproximativ 7.000 de lei. Au fost cumparate calculatoare, un laptop si un retroproiector si trimise liceului romanesc din Tiraspol pentru dodarea unui laborator de informatica, si a unui de biologie
  • Campania “Eroii nu mor niciodata ‘92” isi doreste sa pastreze vie amintirea romanilor care au devenit eroi in conflictul armat de pe Nistru din 1992.
  • “Vizitati Rosia Montana” isi propune sa mediatizeze zona ca destinatie turistica
  • In 2007 au fost organizate mai multe proteste pentru aflarea adevarului depre Revolutie si mineriade
  • Salvati Piata Revolutiei
  • Ziua limbii romane – concert in Piata Universitatii, unde timp de sase ore au cantat pentru Basarabia mai multe formatii
  • Ziua Nationala la Alba Iulia – pentru ca nu au putut sa suporte faptul ca politicienii se folosesc de ziua de 1 Decembrie pentru a-si face campanie electorala, “noii golani” au luat atitudine: au cumparat repede cativa metri de panza alba si un spray si au inscriptionat cateva cuvinte cateva cuvinte: “Fara politica in aceasta zi sfanta”.
  • 2% pentru Basarabia – grupul de actiune “noii golani” ii incurajeaza pe romani sa sustina actiunile din cadrul campaniei de informare “Basarabia, pamant romanesc” cu 2% din impozitul pe venit. Un salariu mediu aduce cam 50 de lei la bugetul campaniei. Banii vor fi folositi pentru organizarea de concerte, promovare stradala si distribuirea de materiale de informare a elevilor din mai multe licee, de o parte si cealalta a Prutului. Pana in februarie 2010, de la administratiile financiare au fost primiti 1.400 de lei, din programul 2% pe 2009. Banii au fost folositi pentru consolidarea muzeului ostasilor romani din satul Varvareuca, (Floresti, Basarabia).

Autor: Andreea Dumitru

Sursa: 7 Est

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: