Unirea Moldovei cu Ţara Românească sărbătorită la Bălţi

1
Duminică, 24 ianuarie, G.I. Spirit Românesc a organizat o acţiune de comemorare a actului istoric produs acum 151 de ani, la Bucureşti, prin care Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domnitor al Munteniei, după ce, pe 5 ianuarie 1859 a urcat pe tronul Moldovei, astfel fiind pusă piatra de temelie a Unirii Moldovei cu Muntenia într-un singur stat – România.
În jurul orei 12:00 s-au adunat aproximativ 30 tineri, dintre care jumătate veniţi de la Chişinău, în preajma Universităţii de Stat Alecu Russo din municipiul BĂLŢI şi au pornit un Marş al Unirii către Piaţa Vasile Alecsandri. Înzestraţi cu tricoloare şi bannere cu mesaje precum “BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC” şi “UNIŢI ÎN CUGET ŞI SIMŢIRE”, au scandat lozinci cu mesaj patriotic, precum “Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Muntenească”, “Bălţiul e românesc”, Acelaşi sânge, aceeaşi Ţară români am fost cu toţi odinioară”, “Basarabia Pământ Românesc”, de asemenea au intonat piese de ale lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Ajunşi în Piaţa Vasile Alcsandri au depus flori la bustul marelui poet şi au incins o Horă a Unirii, intonând cântecul Hora Unirii pe versurile lui Vasile Alecsandri. Apoi, Elena Calancea, Victoria Vechiu şi Vasile Efros au recitat poeziile “Deşteptarea României” de Vasile Alecsandri, “Unirea Principatelor” de Grigore Alexăndrescu şi “La Unire” de Gheorghe Sion. Cu un mesaj patriotic şi de mulţumire pentru ceea ce au organizat tinerii de la GISR, a venit şi Grigore Gogu, un chişinăuean stabilit de 3 luni în capitala de nord a Basarabiei. Marşul a continuat spre monumentul lui Ştefan cel Mare din faţa Primăriei municipiului Bălţi. Sosiţi la monumentul lui Ştefan, participanţii au scandat “Ştefane, Moldova e ruptă” şi “Bălţiul e Românesc”, au depus flori, după care au încins o Horă a Unirii în jurul monumentului, iar apoi s-au adunat într-un cerc şi au cântat piesa “Când era să moară Ştefan”. S-au împărţit şi pliante despre evenimentul produs la 24 ianuarie 1859. Nu au lipsit replicile dure din partea bălţenilor, care se ştie că sunt în mare parte românofobi.

Grupul de Iniţiativă Spirit Românesc este un grup apolitic, care promovează valorile naţionale româneşti pe teritoriul românesc de la Est de Prut, desfăşoară acţiuni ce au la bază patriotismul şi implicarea civică. A fost constituit din dorinţa unui grup restrâns de români basarabeni în anul 2007. Printre alte acţiuni ale grupului au fost Comemorarea lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, a lui Gheorghe Ghimpu, organizarea sărbătorii de 1 Decembrie la Chişinău, flash-mobul Viză românească fără 500 euro şi Comemorarea Eroilor Revoluţiei Române din faţa ambasadei României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: