Hip-hop-eri, uniţi sub tricolor

Mai multe trupe de hip-hop din România, printre care şi craiovenii de la CIA (Craiova Independent Artists) s-au alăturat proiectului muzical „Uniţi sub Tricolor“, care constă în realizarea şi promovarea unui album de muzică hip-hop cu mesaj patriotic şi civic, încasările obţinute urmând să fie donate Liceului „Lucian Blaga”, singurul liceu românesc din Tiraspol.

PROIECTUL „UNIŢI SUB TRICOLOR“ A FOST LANSAT DE GRUPUL DE ACŢIUNE „NOII GOLANI“, care s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin mai multe acţiuni având drept scop susţinerea românilor din Basarabia şi Transnistria. Ei au iniţiat campania „Basarabia – pământ românesc“ şi sărbătoresc de fiecare dată ziua de 27 martie, data unirii Basarabiei cu România, în 1918. La sfârşitul lunii octombrie 2008 ei i-au comemorat pe soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, întâlnindu-se la Coşereni, în judeţul Ialomiţa, în locul unde au trecut în nefiinţă cei doi cântăreţi români din Republica Moldova, iar manifestările omagiale în memoria celor doi artişti basarabeni s-au repetat şi în acest an.

ORIGINEA PROIECTULUI „UNIŢI SUB TRICOLOR“
trebuie căutată anul trecut, când, pe data de 29 martie 2008, „Noii Golani“ au organizat, la Chişinău, un concert la care au participat trupe de hip-hop din ambele state şi la care s-a cântat şi imnul „Deşteaptă-te române!“.

PIESELE INCLUSE PE ALBUM APARŢIN UNOR ARTIŞTI DIN ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA
şi exprimă idei care se regăsesc în principiile şi acţiunile promovate de Noii Golani. Printre artiştii care apar pe album se regăsesc nume cunoscute ale hip-hop-ului românesc, precum: 1-Q Sapro, Bitză, Brugner, CIA, Nimeni Altu’ sau Raku.

DE ASEMENEA, PROIECTUL OFERĂ UNOR TINERI ARTIŞTI ŞANSA DE A SE LANSA, ultimele două piese de pe compilaţie fiind alese prin concurs, în urma votului organizat on-line. Piesele participante pot fi ascultate şi votate pe site-ul partener, http://brugner.greenchannel.ro. Participarea tuturor artiştilor este pro-bono.

ÎN ACEST MOMENT, EXISTĂ O LISTĂ DE 11 MELODII, DIN CARE VOR FI ALESE CELE DOUĂ, CARE SE VOR REGĂSI, ÎN FINAL, PE COMPILAŢIE. Este vorba de următoarele propuneri: Kryp cu Bullet – România mea; Gânduri Diverse ft Obsesiv– În al Nos Vechi Pământ; Fleaşcu – Sângele apă nu se face; Topsic – România este a noastră; RAMEDIUM – Întrebări fără răspuns; Boka ft Sangomma,CDP & Barsanu – Naţionalist; Biotic – Artilerie; Mihai ft DMF – Ultimul gând; Seby & C A B – Acelaşi sânge, aceeaşi ţară; EyeKon ft XL&C – Din Linia Întâi; Slym ft Câinele aka So’ldat – NU vrem război.Votul se încheie vineri, 13 noiembrie, la ora 23:59.

ALBUMUL VA FI DISTRIBUIT ÎN EXCLUSIVITATE PE SITE-UL WWW.UNITISUBTRICOLOR.RO, tirajul fiind, în primă fază, limitat la 1000 de exemplare. Data de lansare a albumului va fi 1 Decembrie 2009, ziua naţională a României.

REPREZENTANŢII GRUPULUI DE ACŢIUNE „NOII GOLANI“ SUSŢIN CĂ
„prin acest proiect dorim să promovăm unitatea culturală a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, dar de asemenea vrem să tragem şi un semnal de alarmă asupra situaţiei românilor din Transnistria, pentru care a fi român şi a învăţa în limba română este o luptă continuă”.

LICEUL LUCIAN BLAGA DIN TIRASPOL S-A CONFRUNTAT ÎN MAI MULTE RÂNDURI CU NUMEROASE PROBLEME, create chiar de autorităţile republicii separatiste. Spre exemplu, în urmă cu doi ani miliţieni trimişi de regimul separatist condus de Igor Smirnov au ocupat clădirea liceului, împiedicând desfăşurarea cursurilor. Autorităţile depun în mod constant eforturi pentru a descuraja orice formă de învăţământ în limba română.

ÎN CEEA CE PRIVEŞTE GRUPUL „NOII GOLANI“, MEMBRII SĂI EXPLICĂ ÎN MODUL URMĂTOR DENUMIREA ALEASĂ: „Pentru că golanii (aşa cum i-a numit Iliescu încercând să îi discrediteze) au fost cei care în primăvara-vara lui ’90 au realizat că soarta României a fost confiscată de un grup decis să ducă ţara pe drumul neocomunismului, al comunismului cu faţă umană, şi au ieşit în stradă pentru a lupta împotriva acestui fapt. Piaţa Universităţii a fost locul în care idealurile erau privite ca soluţii de viitor şi nu ca fantezii obosite ale unor drogaţi; a fost locul în care o parte din bucureşteni a avut tăria să ceară scoaterea în afara structurii statale a oricărei rămăşiţe putrezită de comunism; a fost “ ZONA LIBERĂ DE NEOCOMUNISM” a României. Astfel, prin numele grupului nostru, încercăm să aducem un omagiu celor prezenţi în Piaţa Universităţii, şi să arătăm că vrem să continuăm lupta pe care aceştia au început-o”.

Autor: Cristian Ene

Sursa: Expresul de Sud

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: