1 decembrie ne e Unirea…

1Nu a fost deloc uşor să alegem oraşul în care vom merge pentru a sărbători 1 DECEMBRIE 2009, ziua naţională a României…

1 decembrie 2008 la Alba Iulia a reprezentat o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. Împlinirea a 90 de ani de la Unire, întărită cu prezenţa tinerilor activi din majoritatea oraşelor ţării au putut face să marcăm cum se cuvine o filă de istorie românească.

A venit apoi ziua de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu România. Pentru cei dintre voi care nu ştiu, toţi românii din graniţele actuale ale României au fost împiedicaţi să treacă Prutul la acestă dată. Pentru majoritatea dintre noi era prima oară când am fi ajuns la Chişinău. Eram nemulţumiţi la culme de faptul că am fost blocaţi la graniţă şi n-am putut ajunge la întâlnirea cu fraţii basarabeni dar, şi mai mult, ne-a şocat cât de disperate au fost autorităţile moldovene să ne ţină departe unii de ceilalţi.
Comuniştii din Basarabia au simţit cum le fuge pământul de sub picioare în aprilie. Zecile de mii de tineri din centrul Chişinăului ne-au dat tuturor o lecţie de curaj şi de demnitate naţională iar jertfa lor a reuşit, în cele din urmă, să înlăture pe anti-românii de la putere. Noi, în România, ne-am simţit iar nemulţumiti că nu am putut face mai mult să sprijinim Chişinăul. Graniţele erau din nou închise, de data asta situaţia durând peste 4 luni. Manifestaţiile noastre de susţinere, deşi ample, ca număr de persoane şi năzuinţe, nu au fost suficiente pentru a împiedica actele de violenţă extremă la care au fost supuşi eroii noştri în beciurile securităţii comuniste.

În frumoasa Românie, în preajma zilei de 1 DECEMBRIE va fi un crâncen război (bâlci) politic. Murdara luptă pentru putere va antrena după sine orice subiect din care politicienii pot acumula capital electoral. În anii trecuţi am putut striga la Alba Iulia “1 Decembrie, ziua naţională, nu este o campanie electorală”. Atenţie maximă, poate pe 1 Decembrie 2009, Alba Iulia va fi declarată zonă liberă de politicieni…

Dar… mai ales după 27 martie şi 7 aprilie, cugetul şi simţirea noastră sunt peste Prut şi nu la politicieni. Memoria vie a Unirii din 1918 nu poate fi păstrată decât făcând referire la celălalt stat în care populaţia majoritară este de origine română. Primul pas e să ne cunoaştem între noi şi să vedem locurile frumoasei Basarabii. Momentul e acum, condiţiile ne sunt favoribile iar fraţii ne aşteaptă “cu inima la trecători”.
Pe 1 DECEMBRIE 2009 invităm în oraşul de unde a început drumul către Marea Unire pe toţi cei care în aprilie urmăreau cu îngrijorare să vadă ce se mai întâmplă la “fraţii noştri”. Pentru că fraţii în veci vor fi fraţi, nu doar în martie, aprilie sau când îi mai vedem la televizor sau pe Internet:
1 DECEMBRIE 2009 – CU TOŢII LA CHIŞINĂU!

Sursa: Curaj.Net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: