Interzis peste Prut

– Autoritatile comuniste de la Chisinau au inchis pentru romani granitele Republicii Moldova

Aproape 300 de cetateni romani, printre care si artisti, au fost opriti in ultimele patru zile de granicerii basarabeni sa intre pe teritoriul Republicii Moldova, fara a le fi explicate cauzele, informeaza Rompres. Comisarul-sef Vasilica Tataru, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Iasi, a afirmat ca un numar de 290 de cetateni romani care au vrut sa treaca in Republica Moldova prin granitele din estul Romaniei au fost opriti de granicerii basarabeni si intorsi din drum de pe 26 martie si pana duminica, 29 martie.

Diaconescu cere oprirea abuzurilor

Ministerul roman al Afacerilor Externe cere public autoritatilor de la Chisinau sa inceteze abuzurile fata de cetatenii romani, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. „In aceste conditii, este normal sa cerem autoritatilor de la Chisinau sa inceteze abuzurile impotriva cetatenilor romani. Ne exprimam, totodata, dezamagirea fata de incalcarea, de catre autoritatile de la Chisinau, a obligatiilor care decurg din relatia cu UE”. Ministrul Afacerilor Externe a spus ca a solicitat autoritatilor de la Chisinau, pe canale obisnuite, note verbale si dialoguri la nivelul structurilor consulare, explicatii, dar nu a primit pana in prezent niciun fel de semnal, nicio clarificare. Diaco­nescu a declarat ca incidentele de la granita vor fi luate in calcul la evaluarea modului in care se desfasoara alegerile, pe teritoriul Republicii Moldova aflandu-se echipe de monitorizare ale OSCE, Consiliului Europei, UE. In cadrul conferintei „Regiunea Marea Baltica – Marea Neagra dupa razboiul din Georgia”, organizata de Fundatia Moldova si Institutul pentru Stiinte Politice si Relatii Internationale la Iasi in cursul zilei de 27 martie, eurodeputata Maria Petre a spus referindu-se la blocarea granitei pe Prut „este de neinchipuit ce se intampla”. Maria Petre a mai calificat drept discriminare prevederea care interzice basarabenilorlor cu dubla cetatenie sa ocupe un loc de deputat.

Motive fara sens

Granicerii de pe Prut au interzis accesul romanilor pe teritoriul Republicii Moldova motivand lipsa unor invitatii din partea unui cetatean moldovean care sa fie si legalizate la notaria­tele din tara vecina, lipsa cer­tificatelor si asigurarilor medicale, unor calatori solicitandu-li-se chiar si documente medicale care sa ateste ca nu sunt infestati cu virusul HIV. Toate motivele expuse mai sus sunt in contradictie cu intelegerile dintre Romania si Republica Moldova privind libertatea de circulatie. Conform tratatelor, cetatenii romani pot calatori in Republica Moldova doar in baza pasaportului. Printre cei carora nu li s-a permis sa intre pe teritoriul Republicii Moldova s-au aflat artistii Gheorghe Gheorghiu, Anda Adam si formatia Class, care aveau programate concerte in Basarabia. Granicerii moldo­veni i-au intors din drum si pe reprezentanti ai consiliilor judetene Iasi si Vaslui care urmau sa participe la o intalnire unde se discuta strategia de dezvoltare a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Campanie stalinista

Isteria antiromaneasca de la Chisinau a fost declansata in contextul campaniei electorale, cand ziarul procomunist Moldova Suverana a publicat o serie de articole in care avertiza cu privire la o presupusa invazie roma­neasca la Chisinau, care ar fi urmarit sa destabilizeze situatia politica. In urma acestor arti­cole, ambasadorul roman Filip Teo­dorescu a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chisinau unde i s-a adus la cunostinta ingrijorarea autoritatilor comuniste. Avertizarea amintita facea trimitere la initiativa asociatiei „Noii golani” de la Bucuresti care a cerut tinerilor romani sa participe la aniversarea zilei Unirii Basarabiei de la Chisinau. Pagina electronica unde a fost lansat acest apel are o medie de 2000 de vizitatori lunar, astfel ca este greu de crezut ca un simplu apel pe internet ar fi putut destabiliza Republica Moldova.

Autor:  George Damian

Sursa: Ziua

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: