Organizatorul manifestaţiei dedicate Unirii Basarabiei cu România la Chişinău, arestat pentru 48 de ore

Eugen Rusu împreună cu un cetăţean român, George Simion, au fost reţinuţi de poliţie în noaptea de 26 martie, în jur de ora 22.40. Ei au fost învinuiţi de huliganism, iar mai apoi şi de opunere de rezistenţă poliţiei, fiind amendaţi cu câte 140 de lei moldoveneşti. Vineri dimineaţa, George Simion a fost expulzat din Republica Moldova, dar soarta lui Eugen Rusu vineri nu era cunoscută.

Sâmbătă, fratele acestuia, Viorel, a declarat pentru Agerpres că fratele său a fost arestat pentru o perioadă de 48 de ore, pentru învinuirile aduse de poliţie. El a spus că mult timp nu a putut cunoaşte soarta acestuia, deoarece poliţia refuza să-i ofere informaţii. Abia după ce a depus o plângere la procuratură a aflat că fratele său va mai sta în arest până sâmbătă seara în jur de ora 22.40.

Şefa centrului de presă de la Ministerul Afacerilor Interne Ala Meleca de asemenea a declarat că cei doi au fost arestaţi pentru încălcarea ordinii publice, fapt care a fost dovedit şi în instanţa de judecată, care i-a şi amendat. Ea nu a oferit alte detalii în privinţa acestui caz

Vineri, în pofida arestării organizatorilor, circa 250 de tineri au marcat totuşi împlinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ei au cântat, au dansat, au scandat lozinci proromâneşti şi unioniste şi au cerut eliberarea lui Eugen Rusu.

În afară de arestarea celor doi, autorităţile moldoveneşti au refuzat şi accesul în Republica Moldova a aproximativ 200 de cetăţeni români, care au încercat să treacă hotarul la 26-27 martie. Chişinăul nu a explicat motivele acestor interdicţii, dar se presupune că aceasta s-a făcut pentru a bloca organizarea acţiunilor dedicate Unirii Basarbiei cu România.

Cu o săptămână în urmă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a convocat pe ambasadorul României la Chişinău, atenţionându-l că dispune de informaţii potrivit cărora cetăţeni români intenţionau să participe în perioada 26-28 martie la acţiuni politice în Republica Moldova, cu scopul destabilizării situaţiei înainte de alegerile parlamentare.

Vineri, MAE a solicitat diplomaţiei moldoveneşti explicaţii în privinţa limitării accesului cetăţenilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: Adevărul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: