Bucurestiul cere explicatii Chisinaului

Zeci de romani, care au dorit sa participe ieri la festivi­tatile dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu Romania, au fost opriti la frontiera, fara vreo explicatie plauzibila. Printre acestia s-au aflat patru scriitori si patru isto­rici, precum si 16 turisti ro­mani aflati in trenul Bucu­resti-Chisinau. Altor delegatii oficiale li s-a interzis accesul peste Prut pe motiv ca nu au adeverinte care sa ateste ca nu au HIV. MAE de la Bucu­resti a solicitat explicatii autoritatilor de la Chisinau. Pe data de 5 aprilie in Repu­blica Moldova sunt progra­mate alegerile parlamentare.

Patru scriitori din Alba Iulia, printre care si Ion Margineanu, au fost intorsi de la vama Sculeni sub pretextul ca au carti care „contravin principiului de statalitate a Republicii Moldova”. „Era vorba de cateva zeci de exemplare ale revistei <<Basarabia literara>>, care nu contine politica sau ceva antistatal”, a explicat scriitorul Mihai Cimpoi. Si reprezentantul Asociatiei Istoricilor din Moldova, Gheorghe Palade, a declarat ca patru colegi de breasla, care urmau sa prezinte o carte de istorie, au fost intorsi de la vama. O parte dintre cei carora li s-a refuzat accesul in Republica Moldova au depus plangeri la Politia de Frontiera Iasi, reclamand modul in care au actionat vamesii moldoveni de la Ungheni, relateaza Mediafax. Altor romani care au intentionat sa intre in ultimele zile pe teritoriul Republicii Moldova li s-a cerut sa prezinte invitatia din partea unui cetatean basarabean. Doua delegatii cu oficiali din judetele Iasi si Vaslui au fost intoarse de la vama Leuseni. Consilierii urmau sa participe la Cvorumul presedintilor de raioane din Moldova, unde se discuta strategia de dezvoltare a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru pentru 2009 – 2010. Acestora li s-a transmis de catre autoritatile moldovene ca motivul pentru care nu au acces in tara vecina este ca nu detin documente prin care sa justifice prezenta in Republica Moldova si adeverinte medicale care sa ateste ca nu sunt infectati cu virusul HIV. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a cerut ieri explicatii din partea diplomatiei de la Chisinau privind motivele pentru care, in mod sistematic, cetateni romani sunt opriti la granita intre cele doua tari. „Ne-am exprimat preocuparea privind modul in care sunt tratati acesti cetateni. Ar fi bine ca, in conditiile in care exista infor­matii in legatura cu anumite preocupari ale colegilor de la Chisinau, aceste informatii sa ne fie transmise”, a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a anuntat ca se asteapta actiuni de „destabilizare a situatiei” din partea cetatenilor romani care urmau sa ajunga in Republica Moldova.

27 martie nu este doar un eveniment istoric (…) este o zi sacra pentru toti romanii basarabeni si pentru toti romanii in general, pentru ca in acea zi, acum 91 de ani, s-a pus inceputul refa­cerii statului national unitar roman. Scriitorul Valeriu Matei

„Noii Golani” sperie Estul

George Simion, liderul Grupului de actiune „Noii Golani”, a declarat pentru ZIUA ca retinerea si amendarea sa de catre politistii moldoveni a fost regizata, pe fondul totalei neimplicari a diplomatilor romani de la Chisinau. „Eu si inca patru baieti am reusit sa trecem miercuri in Basarabia, insa la Chisinau ne-au retinut politistii, pe motiv ca ar fi fost un jaf in zona. Actiunea noastra era autorizata si nu avea caracter electoral. Ne-au si spus ca <<au lucrat>> inainte, in legatura cu sosirea noastra, acuzandu-ne de fascism. Pe timpul retinerii, mi s-a inchis telefonul, nu am avut voie sa contactam un avocat, nici macar apa nu ni s-a dat, iar cand m-au preluat securistii m-au indesat in masina, ca sa nu ma vada presa. Eu consider ca Ministerul de Externe pur si simplu isi bate joc de romani: din Moldova, din Bulgaria, din Ucraina. Iar Chisinaul sare ca ars numai cand aude numele Romaniei”, a spus Simion. (A.N. POPESCU)

Autor: Madalin NECSUTU

Sursa: Ziua

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: