Testul HIV pentru a trece Prutul…

Printre cei care trebuiau să fie prezenţi alături de Noii Golani pe 27 martie la Chişinău a fost şi Răzvan Alistar, redcator 9AM. Ce i s-a întâmplat aflăm din articolul 9AM:

Vineri dimineata, mai multi romani au fost opriti la vama dintre Romania si Republica Moldova si trimisi inapoi in tara, sub pretextul ca nu aveau documentele in ordine. Printre cei intorsi din drum s-a aflat si colegul nostru, Razvan Alistar.

La ora 4 dimineata, vineri, in autocarul Bucuresti Filaret-Chisinau, la vama Leuseni dintre Romania si Republica Moldova se aflau sase cetateni romani, doi germani si mai multi cetateni moldoveni. Razvan Alistar avea delegatie din partea publicatiei si pasaport de calatorie, adica toate actele necesare intrarii in statul moldovean.

Vamesii au oprit autocarul si au despartit cetatenii romani de cetatenii moldoveni, care au fost lasati sa treaca granita cu usurinta. De asemenea, cetatenii germani nu au fost retinuti la granita si au intrat in statul moldovean fara probleme.

„Noua ne-a spus ca trebuie sa avem dovada ca am facut testul HIV pentru a intra in Republica Moldova”
, a explicat Razvan. El a mai adaugat ca romanii au fost intrebati de invitatii, de delegatii, de motivele pentru care vor sa intre pe teritoriul tarii vecine, insa chiar daca le-a aratat delegatia din partea publicatiei si dovada ca este jurnalist, vamesii moldoveni au insistat ca trebuie sa faca dovada ca a facut testul HIV.

„Ni s-a spus apoi ca daca vrem sa intram in tara, trebuie sa facem testul HIV pe loc, lucru pe care nu l-am acceptat”, a subliniat redactorul 9AM. Trebuie precizat ca rezultatul unui astfel de test se afla in cateva saptamani!

In urma refuzului de a-si face testul, cetateni romani au fost bagati intr-un microbuz si amenintati ca daca nu urca, vamesii vor apela la forta si la catuse. De asemenea, microbuzul in care au fost urcati cetatenii romani era unul plin de turisti, care veneau sa viziteze Republica Moldova. Acestora li s-a cerut sa coboare din microbuz, pentru ca romanii sa poata fi intorsi in tara lor. Potrivit lui Alistar, un singur roman a ramas la vama, care era asteptat in Moldova de sotia insarcinata. Insa despre ce s-a intamplat cu aceasta persoana, nu avem informatii. Un incident asemanator a avut loc noaptea trecuta si la vama Ungheni. Vamesii moldoveni nu au lasat un grup de turisti romani care calatoreau cu trenul Bucuresti-Chisinau, sa intre, in Republica Moldova, potrivit NewsIn.

Conform politistilor de frontiera, celor 16 cetateni romani nu le-au fost oferite motive concrete pentru care nu au fost lasati sa intre in tara vecina. „Ei au asteptat toata noaptea la Ungheni pentru a se putea intoarce in aceasta dimineata cu trenul Ungheni-Iasi care a ajuns in gara internationala Nicolina la 8:40. Din proprie initiativa, cetatenii romani au dat declaratii politistilor de frontiera si au explicat ca nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova fara niciun motiv”, au declarat reprezentanti ai Directiei Politiei de Fronitera Iasi.

Purtatorul de cuvant al DPF Iasi a declarat ca situatia prin care au trecut cei 16 cetateni romani va face obiectul unui raport care va fi inaintat Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

De asemenea, joi o delegatie formata din reprezentanti ai Consiliilor Judetene Vaslui si Iasi nu a fost lasata sa intre in Republica Moldova, fiind oprita la vama Leuseni.

Delegatie formata din consilieri judeteni romani, intoarsa de la granita cu Moldova

Cei doi romani expulzati din Republica Moldova se vor adresa CEDO

Evenimentele de acest gen, tot mai dese in ultima perioada in apropiere de alegerile legislative din Republica Moldova, care vor avea loc 5 aprilie, pun intrebari serioase legate de modul democratic in care se vor desfasura.

Ambasada Republicii Moldova in Romania, cat si Sectia Consulara nu au dorit sa comenteze evenimentele si nici sa dea vreo explicatie referitoare la pretextul folosit de vamesi cu dovada testului HIV.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: