Tensiune la frontieră: De joi, 150 cetăţeni români, întorşi din drum de la graniţa cu Republica Moldova

ANTENA3.RO – EXCLUSIV ONLINE // Mai mulţi turişti români, care se aflau în trenul Bucureşti-Chişinău, au fost întorşi din drum în noaptea de joi spre vineri, în Vama Ungheni. Vameşii moldoveni nu le-au permis accesul în Republica Moldova, iar românii au depus declaraţii către poliţia locală.

36 de turişti români au plecat joi seară din Gara de Nord din Bucureşti, cu destinaţia finală Chişinău, iar în dimineaţa de vineri, la ora 8.45, 16 dintre ei au fost coborâţi din tren şi urcaţi într-o garnitură de tren cu destinaţia Iaşi.

„O parte din cei 36 de cetăţeni cărora nu li s-a permis accesul în Republica Moldova aveau dublă cetăţenie, iar cei 16 aveau doar cetăţenie română.

Cazul nu este singular, pentru că de ieri dimineaţă au fost întorşi din drum de la graniţa cu Republica Moldova, 150 de cetăţeni români, fără nicio explicaţie”, declară pentru Antena3.ro Vasilica Tătaru, purtător de cuvânt la Direcţia Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Tot ea adaugă pentru Antena3.ro că doar 11 dintre cei 16 români au depus plângeri la poliţie, pentru că nu au fost lăsaţi să treacă în Republica Moldova.

Scandal cu iz politic

Problemele de la vamă vin în contextul în care, pe 5 aprilie, urmează să aibă loc alegeri parlamentare în Republica Moldova.

Cetăţenii vor fi chemaţi la vot pentru a alege noua componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi singura autoritate legislativă a statului.

Este pentru a cincea oară, după proclamarea independenţei Republicii Moldova, când au loc astfel de alegeri.

Anul acesta, Republica Moldova îmbracă straie de sărbătoare naţională

În urmă cu doi ani, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret care stabilea ca, în 2009, să se sărbătorească 650 de ani de la întemeierea „statului moldovenesc independent”.

Într-un comunicat de presă, citat de site-ul frontnews, liderul de la Chişinău preciza atunci că aniversarea din 2009 a fost proclamată „din necesitatea cultivării spiritului patriotic şi întăririi statalităţii Republicii Moldova”.

Reacţia şefului diplomaţiei române nu a întârziat să apară

Ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu, aşteaptă explicaţii de la omologul său din Chişinău, referitor la incidentele de la graniţa cu Republica Moldova.

Diaconescu se declară îngrijorat de situaţia românilor „întorşi sistematic” de la frontieră.

În acest moment, se transmit note verbale între cele două autorităţi.

Antena3.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: