Salvaţi Bucureştii

1
Orice oraş îşi are propria identitate, dată de clădirile istorice, bulevardele principale, de Pieţele şi cartierele sale. Am fost învăţaţi să vedem Bucureştiul ca un oraş distrus de megalomania lui Ceauşescu, un oraş în care nu este nimic de văzut, nimic de vizitat…
Ce-i drept, gîndind aşa, devine mai uşor de digerat faptul că de 16 ani nu se face nimic…dar un nimic absolut !

Oraşul vechi e abandonat, tresărind doar din cînd în cînd, cînd nevoile vreunei campanii electorale îl fac pe unul sau altul dintre candidaţi să lanseze un nou plan de refacere. Clădirile noi se construiesc după bunul plac al “investitorilor“ . Oraşul se sufocă pe zi ce trece mai mult. “Ei, şi?. Interesează pe cineva ?!?”

Ultima găselniţă a “edililor”…blocurile turn, de 18…22 etaje “plantate” în inima oraşului. Primii paşi au fost făcuţi cu ceva timp în urmă: Bancorex- pe calea Victoriei- apoi Rank Xerox…. Dar de ce să se oprească aici ?!? A urmat un „frumos” bloc de 20 de etaje fix în faţa Bisericii Armeneşti. Dar nu e destul…parcă ar mai fi un spaţiu viran şi lîngă Catedrala Catolică Sf Iosif. “Monument istoric? Serios?…hmmm…în regulă, numai 22 de etaje de oţel şi sticlă, atunci!”. “Şi totuşi zona centrală parcă e prea aerisită, nu sînt suficiente maşini încă…parcă lipseşte ceva…să zicem…2 malluri…şi un bloc de 20 etaje? “ Unde? “Cum unde? În Piaţa Revoluţiei”…ei bine, DA! În Piaţa Revoluţiei, locul unde oameni au murit…pentru noi! Căci, tot ceea ce suntem, suntem datorită lor.

Am putea să aducem argumente referitoare la îngreunarea traficului, la nepotrivirile arhitecturale, la poluare…dar îi vom lăsa pe alţii să o facă. Să îţi treacă măcar prin cap să construieşti “malluri“ pe pamîntul pe care a curs sîngele martirilor noştri, depăşeşte limita tolerabilităţii !!!

Acţiunile noastre au constat în organizarea unui pichet de protest în Piaţa Revoluţiei pe 9 iulie:
1
2

după care am organizat o campanie de informare a populaţiei Bucureştiului despre planurile Primăriei pentru Piaţa Revoluţiei şi alte zone din centrul Bucureştiului. Punctul de maxim interes al campaniei a fost organizarea pe 19 noiembrie a unui marş de la catedrala Sf. Iosif, lînga care se construia o clădire modernă gigant, continuând prin faţa Ateneului Român şi a Palatului Regal, apoi oprindu-ne în Piaţa Revoluţiei pentru a aprinde o lumânare pentru eroii noştri. Am continua marşul pe Calea Victoriei şi ne-am oprit în faţa Primăriei Bucureştiului.

3
4

5
6
7
8
9

În urma presiunilor societăţii civile, planurile pentru Piaţa Revoluţiei au fost sistate, însă pe zi ce trece apar noi şi noi zone centrale din vechiul Bucureşti gata să fie oferite pe tavă intereselor imobiliare…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: